Blog

Biznis i tehnologija

Hrvatska - Deset privatnih klinika u jedan klaster, pa po turiste pacijente u EU

Ideja je da se privatne zdravstvene ustanove povežu s hotelijerima i turističkim agencijama, te da kombinovani paket usluga liječenja i turizma ponude građanima Europske unije. Gabrić je to najavio u četvrtak, predsjednik "Nacionalnog foruma", na međunarodnoj konferenciji "Ulaganja u zdraviju budućnost".

Gabrićev "Forum" je inače suorganizator, a skup je pozdravio predsjednik Josipović naglasivši prednosti tradicije Hrvatske u zdravstvenom turizmu. "Doveli smo u Zagreb predavače iz svijeta, koji nas trebaju naučiti kako zdravstvo funkcionise na zapadu, kako se privlači novac iz različitih izvora financiranja da bi se došlo do zdravog kapitala", rekao je Gabrić. U projekte će, kako doznajemo, uključiti i farmaceutske kompanije, te i Sveučilište. Klaster će, pak, biti osnovan prije ulaska Hrvatske u EU, pa će odmah aplicirati i pokušati povući nove iz strukturnih fondova Unije.

"Evropska unija je prilika i trebamo odmah pokazati našu snagu. Imamo sve preduslove za novi ekološki proizvod - brigu o ljudima i zdravlju - namijenjen korisnicima zdravstvenih usluga iz EU. Aduti su naš kvalitet, povjerenje koje dobijamo kao nova članica, te konkuretnije cijene naših usluga", rekao je dodavši da EU za svoje građane dozvoljava liječenje u drugoj članici, uz uslov da je tamo jeftinija usluga od javnog zdravstva prve članice. Konferencija je započela izlaganjima predavača iz SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske o preduslovima koji su potrebni za razvoj projekata u zdravstvu, te povezivanju strateških i financijskih partnera, kao i podsticanju poduzetništva. U subotu će, pak, 80 predavača prezentovati saznanja o tehnologijma koje će uticati na ljude u sledećih 15 godina.