Blog

Biznis i tehnologija

4 NAČINA DA POVEĆATE AKTIVNOST NA SVOM SAJTU

Ukoliko želite da pratite dešavanja na Vašem sajtu, probajte neke od A2 Hosting - Analytics Hosting rješenja. Ona Vam nude statističke podatke koji Vas interesuju. Što se više povezujete, možete očekivati da korisnici provode više vremena na Vašem sajtu i da postanu sigurni klijenti.

Ukoliko kontinuirano komunicirate sa posjetiocima i klijentima napravićete krug vjernih pratilaca koji će dalje preporučivati sadržaje koje objavljujete.Razvijanje dobre strategije povezivanja ne mora da znači da morate uložiti previše truda.

Donosimo Vam 4 jednostavna načina kako da poboljšate svoju povezanost sa posjetiocima sajta, razloge zašto su to dobri načini i kako da ih sprovedete.

1. Unaprijedite svoju strategiju internih linkova:Interni linkovi su oni koji će posjetioce dovesti do drugih web stranica, i to je dobra ideja iz nekoliko razloga:Ojačaće povezanost – Ovi linkovi unaprijediće povezanost sa posjetiocima jer ćete im ukazati na još neki sadržaj koji ih može zanimati, a ostaće duže na Vašem sajtu.

Jednostavna navigacija – Interni linkovi olakšace korisnicima obilazak sajta i lakše ce doći do sadržaja koji ih interesuje, a koji bi u drugom slučaju propustili.Podjeljeni izvori – Zahvaljujući internim likovima možete dijeliti sadržaj preko popularnijih sadržaja do onih koji su možda previđeni.Kao što vidite ima dovoljno dobrih razloga zašto bi trebalo koristiti interne linkove. Najbolje od svega što je to prilično jednostavno. Sve što je potrebno je da budete sigurni da sadržaj koji ćete linkovati je prikladan interesovanjima posjetilaca i da ne koristite prekomjeran broj linkova na jednoj stranici. Takođe, trebalo bi da, kada god je to moguće, linkove koje koristite imenujete tekstom koji će kontekstom uputiti čitaoce na sadržaj koji ce naći preko linka. Ovako ćete pisati tekstove a da ne morate da pravite neprijatne pauze kao što "su kliknite ovdje da otvorite link".

2. Kreirajte relevantan sadržaj. Možda je suvišno reci, ali sadržaj koji objavljujete na svom sajtu trebalo bi biti povezan sa interesovanjima posjetioca. Fokusiranjem na teme koje su interesantne čitaocima omogućiće Vam da se efikasnije povežete sa njima, obratiće Vam se jer vjeruju da ste stručni u svojoj oblasti. Ovim ćete uveličati svoj profil, a samim tim privućićete i druge da Vam se obrate za mišljenje. Najbolji način za to jeste da se usresredite na sadržaje koji ce pomoći da se riješe određeni problemi, načini na koji se mogu riješiti kao i pomoć u savladavanju novih vještina.Naravno, prije nego krenete da pišete, moraćete da saznate koja su interesovanja Vaših citalaca. Zatim bi trebalo da pratite osnovni vodič kako bi ste kreirali sadržaj koji će biti u skladu sa onim što ih interesuje:Fokusiranje na dobrobiti – Većina sadržaja koji kreirate bi trebalo da bude od koristi na neki način svim čitaocima ( kao što je ranije pomenuto – rješavanje problema, načini za nalaženje pravog rješenja...)Davanje praktičnih savjeta – Ukoliko zaista dobro vladate materijom, ne bi trebalo da budete suzdržani. Dajte savjet šta i na koji način da se uradi, kada god je to moguće. Čitaoci će u Vama prepoznati stručnost i za to će Vas nagraditi.

Prijateljski nastrojeni – Većina ljudi ne želi da čita neobavezne, duge i šture tekstove. Ukoliko pokažete pristupačnost u Vašem sadržaju, čitaoci će se lakše poistovjetiti sa Vama. Ukoliko budete imali na umu ovih nekoliko savjeta pri kreiranju sadržaja, bićete na pravom putu da napravite nešto što ce biti prikladano za posjetioce i što će Vas sa njima povezati.

3. Komunicirajte sa posjetiocima sajta - Postoji više načina da ostvarite komunikaciju sa posjeticima web stranice, zavisno od tipa web platforme koju koristite. Možete im se obraćati putem društvenih mreža, odgovarati na njihove e-mailove, pa čak i preko dijela predviđenog za komentare. Iako je potrebno koristiti više metoda, neke doprinose više, neke manje, odvajanje vremena za komunikaciju sa posjetiocima je korak u pravom smjeru. Dobra stvar je što većina platformi, ukljucujuci Wix i WordPress, napravljene su sa već postojećom opcijom za komentarisanje. Čak i ukoliko ne koristite neke od njih, možete ovaj dio dodati sami, sa samo nekoliko redova kodova. Pored komunikacije putem sajta, trebalo bi da uvjek budete dostupni i na društvenim mrežama. To ne znači da morate biti prisutni na svakoj, izaberite one koje smatrate najprikladnijim za Vaš posao i skoncentišite se na njih. Ukoliko uspijete da podignete stepen komunikacije i podršku korisnika na platformama koje odaberete, informacije o Vama će se širiti dalje.

4. Koristite odgovarajuce CTA (Calls to Action). Gledajte na CTA kao brzu opciju za korisnike da urade određene akcije. Ove opcije vjerovatno su Vam poznate. Neke od njih su NAZOVITE NAS, POŠALJITE NAM E-MAIL, DODAJ U KORPU... Poneki CTA taster može dosta doprinijeti povezivanju sa posjetiocima Vaših stranica ukoliko se koristi oprezno. Na primjer, možete dodati CTA opciju za direktno komentarisanje Vaše objave, upisivanje na Vašu e-mail listu ili da Vas nađu na društvenoj mreži... Obavezno koristite prikladan jezik, a takođe obratite pažnju da opciju postavite na prikladno mjesto – na primjer: da se opcija za direktno komentarisanje nekog teksta ne nalazi na samom početku stranice, prije nego što posjetioci imaju priliku da ga pročitaju. Svaka CTA opcija bi trebalo da bude u skladu sa prikazanim sadržajem.

ZAKLJUČAK

Fokusiranje na poboljšanje i povećanje posjećenosti sajta je jedna od najboljih odluka u cilju njegovog dugoročnog rasta i razvijanja. Ujedno će Vam i donijeti najviše. Osim što ćete na ovaj način zadržati posjetioce na web stranici, imaćete priliku i da ih upoznate. Ovo će Vam donijeti jedinstvenu priliku da sagledate reakcije i iskoristite saznanja za dalje unapređivanje sajta i sadržaja na njemu i vodite ga u pravom smjeru.Ukoliko planirate da radite na unapređenju svoje internet prezentacije, još jednom Vam dajemo 4 jednostavne metode uz pomoć kojih to možete uraditi:

Unaprijedite svoju strategiju internih linkova

Kreirajte relevantan sadržaj

Komunicirajte sa posjetiocima sajta

Koristite odgovarajuće CTA (Calls to Action)

Povezani članci