Blog

Biznis i tehnologija

Anonimna anketa među poslodavcima o ukidanju neradne nedjelje

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je 5. marta 2021. godine Ministarstvu ekonomskog razvoja uputila inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u toku turističke sezone. To je predlog koji je UPCG i ranije u više navrata upućivala, između ostalog i 24. aprila prošle godine, kada je od resornog Ministarstva tražila preduzimanje hitne mjere - suspendovanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, uz obrazloženje da situacija sa korona virusom aktuelizuje potrebu da se sporna odredba hitno stavi van pravne snage - barem za vrijeme turističke sezone.

  • Prema podacima iz novog istraživanja UPCG i ILO, COVID-19 kriza i njene posljedice rezultirale su padom prihoda za skoro 90% privrednih subjekata, dok je nagli pad potražnje prijavilo 70% a kašnjenje plaćanja klijenata 50% preduzeća. Blizu 80% privrednika je iskazalo potrebu za dodatnim mjerama podrške Vlade kako bi oporavili poslovanje i sanirali efekte uzrokovane nastalim poremećajima.
  • U Inicijativi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornog člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je podnijela još 1. avgusta 2019. godine, UPCG je, između ostalog, ukazala na povredu člana 59 Ustava Crne Gore, Zakona o radu, Zakona o zaštiti od diskriminacije, Zakona o državnim i drugim praznicima. Osim pristiglog obavještenja Ustavnog suda da je predmet formiran i dodijeljen sudiji izvjestiocu i savjetniku, ishod ustavne incijative UPCG još uvijek nije poznat – ni nakon više od 17 mjeseci od njenog podnošenja.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) sprovodi kratku anketu među poslodavcima – članovima UPCG, na temu ukidanja neradne nedjelje.

Podatke dobijene ovim putem, Unija će koristiti za dalju analizu ove problematike, pregovore sa sindikatima i Vladom Crne Gore, kao i nastavak djelovanja po ranije pokrenutoj inicijativi.

U tom cilju,

UPCG poziva svoje članove da učestvuju u anketnom istraživanju na jedan od dva načina:

  • da popune online anketu - preko <<< OVOG >>> linka, ili
  • da popune obrazac (dokument u prilogu) i pošalju ga email-om na adresu: office@poslodavci.org ili faksom na broj: 020 209 251.

Anketa UPCG je anonimna i veoma jednostavna – za njeno popunjavanje potrebno je izdvojiti samo 5 minuta.

Pozivamo vas da anketu UPCG proslijedite i drugim poslodavcima - svojim kolegama i poslovnim partnerima.

Anketno istraživanje UPCG na temu ukidanja neradne nedjelje otvoreno je do petka, 2. aprila 2021. godine, do 15h.

<<< ANKETA >>>

Hvala na podršci i izdvojenom vremenu!