Blog

Biznis i tehnologija

KUPOVINA NOVIH AUTO DIJELOVA BEZ PRAVA NA REKLAMACIJU

bolex auto djelovi pravo na reklamaciju
Ali da pocnemo ovu pricu daleko od nas ( i rupe koja nas okružuje, prepunom sve sile mediokriteta ). Alisa je tamo, gdje je rodena (u Engleskoj), ili cak u gostima preko bare (u Americi), naucila uci u trgovinu u kojoj je dan ranije kupila carape, podvezice ili neki lak za nokte i prosto reci : "Ovo mi se ne svida, želim zamijeniti ili da mi vratite novac". Možda necete vjerovati u ovu bajku, jer nisam ni ja dok to nisam doživio u Njemackoj. Vracajuci dijelove u radnju, gdje sam ih kupio dan ranije, jer mi je dobri Fadil, Novopazarac, koji težaci radeci mehaniku u Njemackom gradu Ulmu, rekao da mi nisu potrebni. Ne mogu Vam opisati koliko mi je bilo drago kada sam cuo da "ulazimo u Evropu", samo još malo i eto nas. Valjda nakon svih tih putovanja po zemljama zapadne Evrope i doživljaja njihove uredenosti u pravnom smislu, povjerovah da cemo i mi tako. Ali ako je uslov da se promjenimo da bi nas primili, onda nas ceka dug put. Jedino nam preostaje da ih naša Vlada ubijedi kako bi bilo dobro da zažmure na oba oka, jer i na jedno bi imali šta da vide.

Elem, kao pravi kandidati uveli smo set zakona, a cesto smo dobili i pomoc od "susjeda", tako da je crnogorski zakon dobio svoju Resavsku prepisivacku školu. Ko je razumio shvatice. E, zahvaljujuci Evropi i svim integracijama, na cijim smo vratima , dobismo i Zakon o zaštiti potrošaca (link: http://www.cezap.org/wp-content/uploads/2014/04/NOVI-ZZP1.pdf ), a za one koji, kao i ja ne umiju baš najbolje tumaciti pravo tu je vodic kroz zakon o zaštiti potrošaca ( link : http://www.cezap.org/wp-content/uploads/2013/03/Vodic-kroz-zakon-o-zastiti-potrosaca.pdf ) Za ilustraciju jedan izvod koji i mene i Alisu tangira:

Pravo potrošaca na reklamaciju (prigovor)

prava potroaa
Potrošac ima pravo da uloži reklamaciju u slucaju nedostatka na proizvodu koji nije nastao njegovom krivicom kao i zbog pogrešno obracunate cijene i sl. Uz prigovor podnosi se racun o kupovini proizvoda. Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno na mjestu u kome trgovac obavlja djelatnost, ili na drugom mjestu uz saglasnost potrošaca.

Trgovac je dužan da u prodajnom objektu istakne obaviještenje o mjestu i nacinu podnošenja prigovora. Ako se na osnovu prigovora utvrdi da proizvod sadrži nedostatke potrošac ima mogucnost da bira nacin na koji ce ostvariti svoje pravo na prigovor, i to: zamjenu proizvoda za nov proizvod, da vrati proizvod uz povracaj placenog iznosa da zahtijeva otklanjanje nedostatka na proizvodu smanjenje cijene proizvoda srazmjerno nedostatku.

Znam da se sad pitate gdje sam ja u cijeloj ovoj prici, a takode i prodavnica auto dijelova "Bolex".Sad ce Vam i to biti jasno. Kupio sam kompletan set kvacila i zamajac za Ford Focus C Max kod ove renomirane prodavnice dijelova. Racun je iznosio 660 €. Na ovaj korak sam se odlucio nakon konstatacije majstora, koga su mi oni preporucili kao dobroga za Ford vozila (zapamtite ovaj dio), da stari dijelovi na mijenjacu nisu dobri. Tražio sam najbolje i dobio najskuplje, ali ne leži vraže. Nakon servisa preuzimam auto koje trese i lupa kada se gasi. Majstor i ovi isti u "Bolex"-u me ubjeduju da je do kompijutera i motora. Placam još 300 eura elektricara da riješi kompijuter ( koji je prije servisa radio kako treba) i konstatujem da vozilo i dalje trese i lupa pogotovo kod gašenja. Pošto više ne vjerujem ni jednima ni drugima idem kod drugog majstora i o svom trošku zahtjevam da skine mijenjac i izvadi dijelove iz njega (još 70 € troška) da bih saznao da su dijelovi dobro ugradeni ali da pomenuti zamajac nije ispravan. E baš ovdje nakon sve agonije sa majstorima krece još jedna, ali ovaj put u prodavnici dijelova. Naime, isti pocinju sa izgovorima: " Možda si nekoga vukao ( to valjda ne smije da se radi kad ugradiš njihov dio?), vjerovatno ti je crkao zamajac zbog kompijutera, auto ti je tresao kod gašenja pa je mogao od toga da se pokvari zamajac, do konstatacije da dijelove nije ugradivao ovlašteni servis ( e sad se sjetite da sam vam rekao da zapamtite dio sa majstorom). Isti su zaboravili da su mi oni preporucili majstora da promjeni mjenjac na autu, a isti taj majstor me vratio po dijelove kod njih.

Na kraju svog ubjedivanja da ništa nije do mene, zove me gazda da kaže kako šalju dio u fabriku na ispitivanje a ja da cekam narednih 20 dana na odgovor. Kada sam se pozvao na Zakon o zaštiti potrošaca i nadležne inspekcije, izvikao se na mene i rekao da sad ništa dobiti necu i da njemu inspekcija ne može ništa.

Epilog price je da cekam da se nadležni jave kad krenu u kontrolu i samo mi ostaje da saznam da li inspekcija tu nešto može ili Zakon o zaštiti potrošaca ostaje samo mrtvo slovo na papiru, kako bi naša mala ali ponosna država ispunila još jedan od zahtjeva za ulazak u EU.

Primjer dobre prakse u trgovini i prodaji auto djelova u Podgorici, Auto Krešo je najbolji i pouzdan partner za sigurnu kupovinu!

Povezani članci