Blog

Biznis i tehnologija

CRNA GORA NOVA ESTONIJA ?

Poštovani pratioci našeg YouTube kanala Business UP, prezentovaćemo brojne uspješne poslovne priče iz Crne Gore. Istraživaćemo potencijale i načine kako preduzetnici mogu svoje poslovne ideje najlakše,najbrže i najbolje realizovati. Ukazivaćemo na biznis barijere u našem društvu. Ugosticemo brojne ličnosti koje vam mogu dati korisne informacije i koji mogu smjernicama i savjetima pomoći našim preduzetnicima. Cilj je, da ih ohrabrimo i damo doprinos našim radom za razvoj poslovnog ambijenta.

Jedan od potencijala je Naučno tehnološki park čija je svrha da postane ključni generator razvoja inovacija u Crnoj Gori, a čija se gradnja privodi kraju. Tim povodom je gost Velibor Bosković izvršni direktor NTP.

Kada će biti otvoren NTP?
Radovi na NTP još traju, a očekivani rok je početak naredne godine sa obzirom na manje zastoje zbog naknadnih radova.

Šta će biti sadržina NTP i kome će biti namijenjena?

Želim da naglasim da je naša kompanija u vlasnistvu Vlade CG i Univerziteta CG. Kao kompanija poslujemo nekih godinu i po dana, a za to vrijeme smo se već spojili sa jako puno različitih aktivnosti u saradnji sa našom Start up inovativnom zajednicom. Objekat će biti multifukcionalan,i moći će da ugosti od 30 do 50 inovativnih start up kompanija.

Krajem mjeseca Jula prosle godine, usvojena su dva bitna zakona za ovu djelatnost. Zakon o inovacionoj djelatnosti i Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja inovacija. Da li je ovim zakonima zaokružen formalno pravni ambijent za podsticaj inovacija i investicija u razvoj inovacija u CG?

Nikada ne mozete dovoljno dobro pravno regulisati neku oblast, ali sigurno možete dovoljno dobro da ona bude podstaknuta. Ja vjerujem da smo ovim zakonima značajno unaprijedili inovativno preduzetnički ambijent u CG. Po prvi put smo u crnogorski pravni sistem uveli termine kao što je Start up , Spin of koji su vezani za ove djelatnosti kojim se bavimo. I po prvi put kao inovacionu infrastrukturu imamo definisane i takozvane inovativne klastere. Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj inovacija će izuzetno pospješiti razvoj inovacija, start up preduzeca , inovativnih kompanija i što je najvažnije investicija, jer smo po prvi predvidjeli da kompanije mogu ulagati onaj dio poreza na dobit koji moraju plaćati državi, u inovativne projekte koji budu dio registra inovativnih djelatnosti.

Šta je projekat "boost me up" ?

Projekat Boost me up je projekat predakceleracije start up timova, koji smo sproveli u djelo u saradnji sa Tehnopolisom iz Nikšića i IT kompanijom Amplitudo .

Povezani članci