Blog

Biznis i tehnologija

GRIJANJE NA PELET

Grejna sezona u punom je jeku, a potrošači sve više se okreću alternativnim metodama grejanja. Zagrevanje doma na pelet ima razne prednosti, a pre svega kod građana je popularan zbog svoje cijene i zbog toga što se lako upotrebljava. Grijanjem ovim gorivom jeftinije je nego grijanjem na propan, ugalj ili lož ulje.

Naš sagovornik g-din Nikola Uljarević direktor kompanije PLAM INŽINJERING D.O.O. iz Podgorice, ističe da prodavci pelet prodaju na tonu, po cijeni od 160 do 220 eura zavisno da li kupuju u toku ili van grejne sezone. Navodi da se zbog transporta pakuje u džakove od po 15 kilograma. Znatno se lakše koristi nego drva jer nema sječenja, slaganja i ubacivanja u peć. Čist je jer nema pepela koliko ga imaju drva i ugalj. I zbog prostora je zahvalan, jer nisu potrebna velika skladišta. Lako je prenosiv. Jedino što korisnik treba da uradi je da ubaci deo paketa u kotao i on sve sam automatski radi.

Peći na ovo gorivo imaju integrisane kante koje se mogu dopunjavati svakog dana, pa redovno loženje nije potrebno. Naime, velike peći imaju samostalne rezervoare koji sadrže pelet za nekoliko mjeseci loženja, a doziranjem održavaju vatru.
Kotlovi i peći na pelet pružaju mogućnost ekološkog grejanja sa obnovljivim izvorom goriva. Ukoliko se gleda ka Evropskoj uniji, upotreba grejanja na pelet u Crnoj Gori će u narednoj deceniji značajno porasti.

KONTROLA PREKO INTERNETA
NEKI od kotlova opremljeni su wi-fi konekcijom, pa korisnici mogu iz kreveta da kontrolišu peć. Putem aplikacije moguće je kontrolisati paljenje i gašenje, podešavanje snage, proveru potencijalnih alarma i proveru trenutnog statusa kotla, da li je uključen ili nije.

NESTAŠICE
Cijene peleta ne zavisi od promene, rasta i pada cijene fosilnih goriva. Ona se formira od uslova na tržištu, a kupovina na veliko ne može donijeti velike uštede. Povremeno dolazi do nestašice, što se odražava i kod prodavaca. Za grejanje kuće od 100 kvadrata godišnje je potrebno od 2 do 3 tone peleta.

Povezani članci