Blog

Biznis i tehnologija

INSTAGRAM STORIES – Live video!

Instagram Live omogući će Vam da emitujete snimak uživo, koji će oni koji Vas prate moći da gledaju u realnom vremenu, kao dio Instagram Stories, opcije koja je uvedena u avgustu ove godine, a koju dnevno koristi 100 miliona ljudi.

Osnovna razlika između Instagram Live videa i već postojećih aplikacija i društvenih mreža (Facebook Live i Periscope npr.) je u tome što je Instagram Live video trenutan – čim se uključenje uživo završi, video nestaje. Nema ponovnog puštanja.

Pored ove, Instagram je uveo i opciju sličnu onoj koja karakteriše Snapchat – samouništavajuće slike i video. Ovim je omogućeno korisnicima da šalju pojedincima ili grupama video ili slike preko Instagram Direct-a koje će nakon što ih oni vide nestati.

Instagram Live Video biće globalno dostupan u narednih par nedelja, dok je opcija za samonestajuće fotografije i video preko Instagram Direct-a već dostupna. Evo kako možete korititi nove opcije trenutno najpopularnije društvene mreže.

UPOZNAVANJE SA Instagram Live Video opcijom

Live Video na Instagramu pomoći će Vam da se povežete sa prijateljima i pratiocima uživo, u istom momentu. Da bi ste se obratitili uživo potrebno je samo par koraka preko Instagram Stories Camera, a čim završite sa direktnim obraćanjem, video će nestati, što će mnoge korisnike ove društvene mreže ohrabriti da dijele video sadržaj. Osim toga, činjenica da video neće biti dostupan nakon što je emitovanje uživo završeno, može stvoriti osjećaj hitnosti za pratioce kako bi bili sigurni da nešto ne propuste.

ig live 1
Instagram - Live video!

KAKO DIJEKITI Live Video

Javljanje uživo putem Instagrama prilično je jednostavno – kliznim dodirom u desno kada se nalazite na naslovnoj strani kako bi se otvorila kamera, izaberete opciju Live, kliknete na Start Live Video opciju i i djejenje je počelo.

Live Video može da traje do sat vremena, a pratioci mogu dobijati obavještenja kada Vaš video počne kako bi ispratili video i aktivno učestvovali tokom njegovog emitovanja.

Dok se obraćate uživo, možete istaknuti komentar koji će svi moći da vidi ili onemogućiti sve komentare. Istaknuti komentari mogu biti odličan način da obilježite video i uputite svakoga o čemu se radi – takođe može biti i dobar način da podstaknete one koji Vas gledaju da učestvuju u komunikaciji i dijele komentare.

KAKO ZNATI KADA SE DRUGI KORISNICI INSTAGRAMA UKLjUČUJU UŽIVO

Obzirom da Instagram Live Video nestane čim se uključenje završi, veoma je važno biti u toku i ispratiti najbolja video uključenja koja bi Vam bila zanimljiva i Instagram korisnika koje pratite. Kada neko od njih započne Live Video pojaviće Vam se oznaka Live ispod njihove profilne slike (a možete dobijati i obavještenje).

Odjeljak za pretraživaje na Instagramu imaće i dodatak trenutnih Live Video objava, a takođe i opcija Top Videos koja će Vam omogućiti da vidite koje video objave su u toku, a rangirane na osnuvu broja gledalaca i lokacije. Kliznim klikom lijevo ili desno moći ćete da pratite različita uključenja – nevjerovatno jednostavno prelaziti sa videa na video.

  • NAČINA KAKO BI KOMPANIJE MOGLE DA KORISTE INSTAGRAM LIVE VIDEO

1.RADNO VRIJEME I PITANJA I ODGOVORI

Live Video idealan je način da odgovorite na sva pitanja vezana za Vaše poslovanje i proizvode/usluge koje nudite. Ovo je savršen način da pozovete publiku da komunicira sa nekim iz Vašeg tima i pojasnite im sve vezano za Vaš brend i ono što bi Vaše klijente moglo da interesuje. Odgovarajući na pitanja diretktno i odmah nakon što je postavljeno Live Video Vam može omogućiti da ostvarite vveću povezanost sa onima koi prate Vaš rad i koje Vaš brend interesuje.

  1. OBJAVE I OBAVJEŠTENJA

Društvene mreže dvosmjerne su ulice, najbolje je iskoristiti tako što ćete osim što ćete djeliti objave pratiocima ispratiti i uvažiti ono što oni imaju da kažu. Live video omogućiće Vam da istovremeno uradite oboje. Uz pomoć Live Videa ićete u mogućnosti da podijelite novosti o pokretanju novog projekta, promovišete novi proizvod i sl.

  1. UKLjUČITE LjUDE U ČITAV PROCES VAŠEG RADA

Mnogi brendovi moristili su Instagram Stories u hiljadama različitih situacija kako bi upoznali ljude sa kompletnim procesom proizvodnje i rada – od dešavanja u radnim prostorijama do procesa snimanja reklame. Instagram Live video uspjeće da nas uvede u svijet većeg broja kompanija, brendova, poznatih ličnosti kako bi smo ih upoznali u nekom novom sjetlu – transparentnijem.

  1. INTERVJUI I SARADNjA

Nismo svi u prilici da radimo intervjue sa velim svjetskim zvijezdama, ali bi smo mogli napraviti zanimljive razgovore sa uticajnim ljudima i svog okruženja ili sa čak drugim članovim svog tima. Npr. Možemo se povezati sa nekim poznatim blogerom iz našeg kraja i dogovoriti intervju koji bi svi mogli da isprate putem Instagram Live Videa.

  1. EKSPERIMENTALNI SADRŽAJI

Jedan od najboljih primjera gledanosti videa uživo je BuzzFeed putem Facebook-a objavio snimak na kojem su rastezali gumene trake preko lubenici dok ona na kraju nije pukla. Ovaj video je savršena mješavina čudnog i nepredvidljivog a držala je gledaoce vezane za ekran. Ovaj video trenutno ima preko 11 miliona pregleda putem Facebook-a, dok je uživo pratilo oko 800 hiljada njih.

Kada se radi o Live video objavi, ne plašite se da ekserimentišete i u radite nešto nekonvencionalno.

SAMONESTAJUĆE SLIKE I VIDEO NA INSTAGRAM DIRECT-U

Druga novost na Instagramu su samonestajuće slike i video zapisi preko Instagram Direct-a. Od sada korisnici ove društvene mreže mogu da šalju fotografije i vedeo direktno grupama i pojedincima a one nakon određenog vremena više neće biti dostupne.

Kako je Instagram unaprijedio sistem za direktno slanje poruka prošle godine, broj korisnika Instagram Diorect-a porastao je sa 80 na 300 miliona, a veliki broj njih oprijedijelio se za slanje poruka određenim grupama kako bi bio u stalnoj komunikaciji sa najbližim prijateljima i porodicom.

KAKO SLATI NESTAJUĆE PORUKE NA INSTAGRAMU

Kako bi poslali poruku sa fotografijom ili videom koji će nestati, trebalo bi da kliznim klikom u desno otvorite kameru, snimite video ili fotografiju i zatim je pošaljete privatno. Prije nego kliknete na strelicu da ošaljete sadržaj trebalo bi da izaberete već postojeću grupu ili napravite novu u samo par koraka, a možete je poslati i određenom pojedincu istovremeno. Sadržaj koji ste poslali porukom nestaće čim je korisnik kojem je poslata pogeda. Takođe možete vidjeti da li je korisnik gledao više puta ili je napravio screenshot.

Važno je i napomenuti da, bezobzira da li su podešavanja vašeg profila na javno ili privatno, fotografije i video koji će nestati možete poslati samo korisnicima koji su Vaši pratioci.

ig direct

GLEDANJE PORUKA NA INSTAGRAM DIRECT-u

Kada ova verzija bude intalirana i na Vašem telefonu, primjetićete novu ikonicu paprnog aviona u desnom gornjem uglu naslovne strane – ona Vas vodi direktno u primljenu poštu. Nestajuće slike i video zapise vidjećete u odjeljku na vrhu, slično onom koji pokazuje novosti na početnoj strani. U tom dijelu, plavi krugovi ukazivaće Vam na nove poruke sa nestajućim sadržajem. Instagram Direct zapamtiće Vaše grupe. Tako da ukoliko određeni sadržaj pošaljete nekolicini ljudi, Instagram će sačuvati tu grupu u Instagram Direct Inbox-u pa će ponovno slanje biti jednostavnije, da ne kreirate grupu svaki put nanovo.

Još jedna dobra stvar kod grupnog slanja poruka je što možete vidjeti odgovore svih, kao i ko ih je sve vidio – u slajd formatu. Kada ste vidjeli sve što Vas je zanimalo, samo kliknete na blijede profilne slike da pošaljete brzi odgovor.

ig direct inbox

JOŠ ČLANAKA:

ANDROID aplikacije za povecanje produktivnosti

Ovo je Fejsbuk budućnosti!

5 razloga zašto treba da uradite lokalni SEO

Povezani članci