Blog

Biznis i tehnologija

U ljetnjim mjesecima, uvjek aktuelna tema

On preporučuje čišćenje i dezinfekciju klima-uredjaja svake godine na početku ljetnje sezone, a pranje filtera poželjno je bar jednom mjesečno. Svakih pola sata trebalo bi na nekoliko minuta provjetriti prostor koji se rashlađuje klima-uređajem. U suprotnom, stanari rashlađenih objekata sa neprovjetrenim vazduhom u organizam unose mnoštvo mikroorganizama koji mogu biti uzročnici oboljenja disajnih puteva i pluća. – Prozor treba otvoriti čim se osjeti da je vazduh ustajao. Ujutru i uveče, u danima kada spoljne temperature nisu visoke bolje je prirodno rashlađivanje vazduhom. Izuzetak su tropski dani kada se jednostavno ne može izbeći uključivanje ovih aparata . Vazduh u klimatizovanim prostorijama, kako kaže, umije da isuši sluznicu usta, grla i nosa, pa na tim organima mogu da nastanu mikropovrede u vidu pukotina, što ih čini podložnim na uticaj bakterija i nastanak prehlada. U neodržavanim uređajima za hlađenje mogu se nakupiti gljivice, prašina, prljavština biljnog i životinjskog porekla, a sve to, navodi Veselin Blecic, može znatno naštetiti osobama koje pate od alergija i podstaći napade astme. Tegobama su naročito podložni oni koji imaju problema sa sinusima, alergijama i očima. I stručnjaci upozoravaju da je štetno pušiti u zatvorenim klimatizovanim prostorijama. Ukoliko u istoj prostoriji imamo pušače i nepušače, najnovija istraživanja pokazuju da mnogo više dima može udahnuti pasivni pušač, odnosno osoba koja ne puši, nego ona koja drži cigaretu i iz nje u pluća uvlači dim. U foto galeriji možete vidjeti čišćenje i dezinfekciju untrasnje jedinice split sistema.

klima split sistem ciscenje 1

Nerijetko unutrasnje jedinice split sistema izgledaju kao na ovoj slici. Unutrasnju jedinicu potrebno je prvenstveno prati iz higijenskih a zatim iz termičkih razloga. Preporučuje se generalno čišćenje jednom godišnje, prije sezone hlađenja.

klima uredjaj ciscenje dezinfekcija 3

Nakon skidanja filtra skidamo masku koju je takođe potrebno oprati. Masku peremo istim sredstvom kojim peremo isparivač, filter.

klima uredjaj split sistem ciscenje 2

Na ovoj slici prikazan je prljav isparivač. Osim prašine na površini su vidljive izolirajuće bio-naslage. Bio-naslage su rezultat rasta i razmnožavanja bakterija na površini izmjenjivača.

klima sistem ciscenje 4

Nakon nanošenja sredstvo se ispire vodom. Za ispiranje koristi se vodeni raspršivač.

klime uredjaji crna gora dezinfekcija ciscenje 5

Nakon nanošenja sredstvo se ispire vodom. Za ispiranje koristi se vodeni raspršivač.

klima split sistemi dezinfekcija ciscenje 6

Na ovoj slici može se vidjeti razlika između isparivača prije i nakon pranja.