Blog

Biznis i tehnologija

LJEPŠI DOM ZA ANJU I DJECU

Konik je predgrađe Podgorice o kojem nećete puno čuti kada turistički vodič predstavlja glavni grad Crne Gore. Ovaj dio grada nećete naći ni na razglednicama, promo fotografijama ili turističkim sajtovima.... Turisti koji posjete Podgoricu tamo rijetko zalaze. Većina stanovništva romske populacije živi u ovom predgrađu. Konik je naselje u kojem značajan dio mještana živi na ivici siromaštva. Tek poneka veća kuća svjedoči da i u ovakvim socijalnim i materijalnim uslovima ima i onih koji „su se snašli“.

U barakama napravljenim prije pola vijeka svoj dom svila je i Anja Pavićević, majka dvoje maloljetne djece od devet mjeseci. Njihov dom je prilično neuslovan. Od vlage su propali plafoni, stolarija, drvenarija, fasada, metalna ograda... Zidovi napravljeni od loših materijala svjedoče o zubu vremena koji je učinio svoje, kuća već godinama nije ni okrečena.... Upravo socijalni i materijalni status i uslovi u kojima borave majka i djeca su bili razlog da majstori firme Kameleon dođu da adaptiraju ovaj dom u sklopu društveno odgovorne akcije „Osmijehom oboji dom 2018.

ood treci dom posle 2

„Kada smo obilazili ovaj kraj vidjeli smo da ima baš puno kuća koje su u dosta trošnom stanju. Poseban izazov za nas je baraka u kojoj žive Anja i njena djeca. Vremenom su svi elementi koji čine jednu građevinu popustili i teško ih je vratiti u prvobitno stanje. Mi smo uradili sve što je do nas da njen stambeni prostor i dvorište izgledaju bolje i kvalitetnije za život. Nadam se da smo uspjeli u onoj mjeri koliko nam je dozvoljavao kvalitet objekta“, kazao je suvlasnik Kameleona Boris Jovićević.

Dom Anje i djece je treći od ukupno deset, koliko je predviđeno da se adaptira u sklopu kampanje koju podržava kompanija Maxima iz Lučana.

„Korisnici smo socijalne pomoći i nijesmo u mogućnosti čak ni da okrečimo jednu prostoriju, a ne da nešto više uradimo po pitanju naše barake. Kada smo čuli da će akcija obuhvatiti i naš dom osjetila sam ogromno olakšanje. Velika briga manje za nas. Djeca su mala i nije dobro da borave u neurednom i vlažnom okruženju“, kazala je Pavićević.

ood treci dom posle 4

Radovi na sređivanju prilično trošne barake trajali su nekoliko dana. Nakon završenog posla majstori su bili zadovoljni urađenim. Trudili su se , kako kažu, da izvuku najbolje od onoga što im je na raspolaganju. Osmijeh na još jednom licu, kako ističu, potvrda je da su uradili još jedan dobar posao.

Ja sam prezadovoljna. Zahvaljujem se Kameleonu, Maksimi i majstorima koji su vrijedno radili na uljepšavanju našega doma i sve ovo učinili nestvarno lijepim“, kazala je na kraju Anja.

ood treci dom prije

U sklopu radova, obnovljena je fasada, ofarbana ograda, popravljeni zidovi, okrečeni, ofarbana stolarija , drvenarija, sređeno kupatilo ... Akcija će se nastaviti baš na Koniku jer tu ima još mnogo domova koji čekaju novi izgled, tvrde iz Kameleona. Do kraja bi trebalo da se adaptira još sedam stambenih objekata porodicama koje nijesu u materijalnoj mogućnosti da to sebi priušte.

Povezani članci