Blog

Biznis i tehnologija

Prvi Kettlebell klub u Crnoj Gori

Registar Firmi: Nalazimo se na Starom Aerodromu, u prvom specijalizovanom kettlebell klubu u Crnoj Gori, u Sportsko rekreativnom društvu “G-Force“ a sa nama je Nebojsa Petrović osnivač i trener u klubu. Da li nam možete nesto više reći o vašem klubu?


Nebojsa Petrović: G-Force je prvi specijalizovani kettlebell klub u Crnoj Gori . Počeli smo sa radom tokom 2017-te godine. Namjera nam je bila da obogatimo fitness ponudu Podgorice i Crne Gore , to je bio jedan od povoda osnivanja našeg kluba kao i sama promocija ispravnog treninga sa kettlebell-om. Osim rekreativaca u klubu imamo i sekciju sportista, amaterskih sportista u Girevoj sportu i jedna od misija našega kluba je promocija samog Kettlebell lifting-a odnosno Girevoj sporta. Želim istaći da smo nedavno učestvovali na prvom medjunarodnom online takmičenju u Girevoj sportu kojom prilikom smo ostvarili zapažene rezultate, naime tri takmičara iz našeg kluba osvojila su prva mjesta, a takodje imamo i dvije srebrne medalje, to jest dva druga mjesta.


Registar Firmi : Možete li nam reći, zašto bi baš kettlebell-u dali prednost u odnosu na druge sisteme vježbanja?


Nebojsa Petrović: Što se tiče kettlebell-a prevashodno bih istakao da tradicija stoji iza njega, znači kettlebell-om se vježba preko 300 godina, on datira iz nekadašnje Carske Rusije i uvijek odnosno prvenstveno je korišćen za razvijanje snage i izdržljivosti. Neke moderne forme on dobija početkom 20. Vijeka, upravo sa ekspanzijom odnosno odlaskom trenera sa prostora nekadašnjeg SSSR-a , kojom prilikom su oni prenosili svoja znanja širom svijeta. Tako da sada imamo jednu globalnu ekspanziju kettlebell treninga kao i upotrebu kettlebel-a u fitness svrhe, kao i samu ekspanzije Girevoj sporta.


Registar Firmi: Koje kategorije klijenata–sportista čine polaznici vašeg kluba?


Nebojsa Petrović: U G-Force-u mogu da kažem da imamo 3 kategorije klijenata: 1. Rekreativce , sa kojima osim sa kettlebel-om radimo vježbe sa sopstvenim tijelom i koristimo još neke tradicionalne rekvizite kao što su Macei Clubell: pored njih još imamo 2. Sportiste iz različitih disciplina koji jedan dio fizičkih priprema obavljaju u našem klubu , a najviše se tiče unapređenja njihove snage, izdržljivosti i eksplozivnosti , i kao treću kategoriju imamo 3. Kettlebell liftere odnosno Girevoj sportiste.


Registar Firmi: Možete li nam reći koji broj treninga je neophodan da bi neko iz kategorije amatera prešao u kategoriju profesionalaca?


Nebojsa Petrović: Prevashodno, veoma je bitno kod kettlebell sporta da se ovlada ispravno tehnikama. To jest potrebno je odredjeno vrijeme da protekne da vježbač ovlada ispravno tehnikama, nakon toga samo konstantnim i upornim vježbanjem dolazi i do rezultata odnosno napretka.


Registar Firmi: Možete li nam reći, zašto bi baš kettlebel-u dali prednost u odnosu na druge sisteme vježbanja?


Nebojsa Petrović: Pa, mnogostruke su prednosti kettlebel-a u odnosu na druge sisteme vježbanja, ali ja bi na osnovu ličnog iskustva izdvojio njegovu efikasnost kao i prostornu i vremensku neograničenost. Pojasnio bih to time što se efikasnost u okviru jednog treninga sa kettlebell-om ogleda razvijanjem mnogih aspekta i ciljeva koje pred sobom predstavljamo u fitness-u, tipa : izdžljivosti, eksplozivnosti, gubitka masnih naslaga, razvijanja kondicije, snage mobilnosti itd. Dok prostorna i vremenska neograničenost je da je on zgodan rekvizit da čovjek i u kućnim uslovima odnosno potencijalni klijenti u kućnim uslovima mogu da treniraju sa njime i da razviju zavidnu fizičku spremu.


Registar Firmi: Recite nam koji je osnovni razlog da preporučite kettlebell drugim vježbačima?


Nebojsa Petrović: Osnovni razlog zašto bih preporučio kettlebel je prije svega njegova višegodišnja upotreba. Znači u praksi je pokazao da je djelotvoran rekvizit, to jest mnogi ciljevi u fitness-u mogu da se postignu vježbajući sa njime. Mogućnost povrede ispravnim korišćenjem kettlebel-a, zato što nije tehnički suviše zahtjevna disciplina, svedena je na minimum. Naravno za to je prevashodno potrebno stručnost instruktora, kao i volja vježbača da upije znanje koje im pružamo u našem klubu.


Registar Firmi: Možete li nam reći koji je maksimalan broj polaznika u jednoj grupi I da li preferirate idividualni rad ili grupni trening?


Nebojsa Petrović: Pa, naša početna ideja je bila da upravo osim promocije kettlebela zastupamo taj individualni i poluindividualni pristup klijentu. Poluindividualni pristup ogleda se kroz rad u manjim grupama od 4 do 8 vježbača gdje trener može da ostvari neposredni kontakt sa svakim vježbacem i da mu pruži punu podršku i pažnju u obučavanju kettlebell vještina.


Registar Firmi: Možete li nam dati iskren odgovor ko je bolji, muškarci ili dame u ovom sportu?


Nebojsa Petrović: To nas često pitaju, mi imamo kombinovane grupe, odnosno nemamo samo ženske ili muške termine, nego kod nas svi vježbaju zajedno i bukvalno to ovisi samo o pojedincu. Žene ni malo ne zaostaju za muškarcima, što se tiče težina a i upornosti. Tako da mogu reći da je medju njima mrtva trka.

Registar Firmi: Možete li nam reći kada počinje nova sezona i kada počinju prvi treninzi za nove grupe?


Nebojsa Petrović: Pa mi nismo prekidali rad ni u vrijeme korone odnosno obustava rada fitness klubova. Koliko sam bio u mogućnosti svakog člana kluba sam zadužio po jednim kettlebell-om pa su oni u kućnim uslovima održavali svoju fizičku spremu, tako da smo nastavili sa radom u klubu i očekujemo da se punom parom od septembra i oktobra svi vježbači vrate u klub i da nastavimo sa normalnim radom .