Blog

Biznis i tehnologija

Šta je 3D štampa ?

Sve počinje sa izradom virtuelnog dizajna objekta koji želite da kreirate. Virtuelni dizajn je napravljen u CAD (Computer Aided Design) fajl koristeći 3D program za ili sa upotrebom 3D skenera (da kopirate postojeći objekat). 3D skener pravi 3D digitalnu kopiju objekta.3d skeneri koriste različite tehnologije za generisanje 3D modela, kao što je Time-of-let, strukturirane / moduliranim svjetlosti, volumetrijsko skeniranje i još mnogo toga.Nedavno, mnoge IT kompanije kao što su Microsoft i Google omogućili su njihovim hardverima 3D skeniranje, odličan primjer je Microsoft Kinect. Ovo je jasan znak da će budući ručni uredjaji poput pametnih telefona biti sa integrisanim 3d skenerima. Digitalizacija stvarnih predmeta u 3D modele će postati laka, kao da slikate. Cijene 3d skenera su u rasponu od veoma skupih profesionalnih industrijskih uredjaja do DII uredjaja od 30 dolara.

Procesi i tehnologije

Ne koriste svi 3D štampaci istu tehnologiju za štampu 3d predmeta. Postoji nekoliko mogućnosti koje se uglavnom razlikuju po načinu kako se slojevi istiskuju.Neke metode štampe koriste topljenje ili omekšavanja materijala za proizvodnju slojeva. Selektivno lasersko sinteriranje ( SLS ) i Spojeno taloženjem modeliranje ( FDM ), koje su i najcešće korišćene tehnologije. Drugi metod štampanja je Stereolitografija ( SLA ), koja nudi visoku preciznost i odličnu obradu površine štampanog 3d predmeta i omiljen je izbor za dizajnere različitih modela u inžinjeringu.

Animacija SLA procesa

FDM tehnologija

Funkcioniše koristeći plastično vlakno ili metalne žice koja se odmotavaju sa kalema i tako snadbijevaju ekstruzione mlaznice. Mlaznica se zagrijeva da tako da topi materijal, i može da se pomjera u oba smjera (horizontalnom i vertikalnom), direktno kontrolisan od strane (CAM) softverskog paketa. Ova tehnologija najviše koristi sa dvije vrste plastičnih vlakana: ABS (Akrilonitril butadien stiren) i PLA (poli-mlečna kiselina).

FDM je izmislio Scott Crump u kasnim 80-tih. Posle patentiranja, od 1988 godine tehnologiju dalje razvija preduzeće "Stratasis".

Skraćenica za termin spajanja taloženjem aditiva je FDM i zaštićena je od strane Stratasis Inc. Ekvivalentan termin (FFF) stvoren je od strane pripadnika Reprap grupe i zakonski se nalazi u upotrebi.

Animacija FDM procesa

SLS tehnologija Ova tehnologija koristi High Pover Laser da spoji male čestice od plastike, metala, keramike ili stakla u prah-masu, koja ima željeni trodimenzionalni oblik. Laserski selektivno spaja materijal u prahu skeniranjem presjeka ( ili slojeva ) generiše 3D model na površini praha. Nakon svakog poprečnog presjeka se skenira, prah krevet je smanjen za jednu debljinu sloja. Onda novi sloj materijala se nanosi na vrh i proces se ponavlja sve dok se objekat ne završi.

SLS je razvijen i patentiran od strane dr Carl Deckard na Univerzitetu Teksas oko 1980-e, pod pokroviteljstvom DARPA .Animacija SLS procesa3D štampa nova grana industrijeSvijetska industrija 3D štampaca očekuje rast sa $ 3.07B prihoda u 2013-oj na $ 12.8B do 2018-te godine, a prećiće $ 21B od 2020-te. Kako se situacija razvija 3D tehnologiji štampanja je sudjeno da transformiše skoro svaku veću industriju, i promijeni način na koji živimo i radimo u budućnosti.