Blog

Biznis i tehnologija

VW gubi na tržištu, Toyota profitirala!

Podsjetimo, prvo je u medije "procurila" prevara s lažiranjem emisija štetnih izduvnih gasova kod dizel motora, Nakon toga Volkswagen je objavio i da su na nekim od automobila otkrivena "neobjašnjiva ispuštanja" ugljen dioksida.

Zbog toga se naglo smanjila vrijednost Volkswagenovih dionica. Gubitak fabrike je u trećem kvartalu ove godine bio 3,5 milijarde eura. To je prvi gubitak fabrike u 15 godina. "Der Spiegel" piše da je skandal fabriku koštao 6,7 milijardi eura. No očekuje se da ce ukupni trošak biti izmedu 20 i 80 milijardi eura. Postavlja se i pitanje ko je kriv za skandal te koliko se dugo za njega znalo i ko je sve znao da taj problem postoji. Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis misli da su u Briselu znali što Volkswagen radi. Takodje, kaže kako ne čudi da su Amerikanci ti koji su razotkrili skandal. "Moguće je da je američka vlada korumpirana i neučinkovita, ali ima prilicno dobar nacin kontrole snage poduzeca i razbijanja monopola" - tvrdi Varufakis. Iz Brisela sad najavljuju da ce se pooštriti pravila te se najavljuju da će se provoditi novi testovi koji će biti mnogo pouzdaniji. Automobilska industrija tvrdi da će im trebati vremena da se prilagode pa se očekuje da će se novi standardi uvesti 2017. godine.

Volkswagen nije jedini krivac?Volkswagen nije jedini koji ima problema sa izduvnim gasovima, piše "Guardian" koji se poziva na istraživanje koje je napravio ADAC, evropska automobilisticka organizacija. Renault, Nissan, Hyundai, Citroën, Fiat i Volvo takodje ispuštaju mnogo više štetnih gasova u realnim uslovima vožnje, pokazala su detaljnija ispitivanja ADAC-a.

Profitirala ToyotaOd skandala u Volkswagenu najviše je izgleda profitirala Toyota koja se vratila na vrh po broju prodaje vozila. Do septembra ove godine prodala je 7,49 miliona vozila, dok je Volkswagen prodao 7,43 miliona. Obje fabrike bilježe pad za 1,5 posto. Volkswagen i dalje vjeruje u dizelske motore.Nakon što je izbila afera varanja na testovima izduvnih gasova za dizelska vozila, pretpostavilo se da će se Volkswagen "okrenuti" novim tehnologijama, posebno električnim automobilima. No zasad iz Volkswagena kažu da i dalje vjeruju u dizelske motore i da ne namjeravaju odustati od njih.