PLAM INŽENJERING

Kuće Rakića bb, Podgorica
Centralno grijanje, Distributeri roba, Trgovina

Drvni peleti su proizvod u obliku valjčića od visokopresovanog usitnjenog drva. Pelet se proizvodi iz ekoloških čistih domaćih vrsta drva sa velikom ogrijevnom moći. Mali i čudesni proizvođač topline je pravi zdravi i sigurni prirodni energent koji u procesu izgaranja ne luči stakleničke plinove. Peleti su kao i ostala drvna biomasa energent koji najmaje onečišćunje zrak i okolinu uopšte. Sagorjevanjem peleta emisije CO2, NOx i prašine znatno su niže od dozvoljenih graničnih vrijednosti ili praktično ne postoje.

U našem asortimanu nudimo Vam povoljne :

CIJENE PEĆI NA PELET CRNA GORA

Kompanija Plam Inženjering d.o.o. je osnovana 1992. godine sa sjedištem u Podgorici i bavi se veleprodajom , maloprodajom i ugradnjom opreme za centralno grijanje, solarne sisteme , klimatizaciju i vodovod. Naši partneri su brendirani svjetski proizvodjači u pomenutim oblastima. Iza našeg uspjeha stoje ozbiljne reference i dugogodišnja saradnja sa kupcima i korisnicima naših usluga. Plam Inženjering u saradnji sa svojim dobavljačima omogućava kvalitetnu i stručnu obuku svojih kadrova i poslovnih partnera.

O peletima i pećima na pelet znate već mnogo,bombardovani ste informacijama, a jednom kada se odlučite za ovaj način grijanja, odluka koja je još uvijek pred Vama je koji pelet od mnogobrojnih na tržištu odabrati. Kako bismo Vam pomogli u donošenju konačne odluke u nastavku donosimo tekst o tome kako prepoznati kvalitetan pelet.

Kvalitetan pelet, dobija se, po mogućnosti iz jezgre debla drveta sa što manjim udjelom same kore, jer kora sadržava najviše vlage i prašine te ima manju kaloričnu vrijednost od jezgre. Idealno drvo za proizvodnju peleta je ono koje ne izgara ni suviše dugo, ni suviše kratko te stvara žar dugog trajanja (grab, bukva).
Idealnim omjerom smatra se udio od 20% mekog drveta + 80% tvrdog drveta, a u proizvodnji nije dopušteno koristiti hemijske aditive ili ljepila. Uprkos tome, pojedini proizvođači znaju koristiti aditive za bolje prešanje peleta, a u tom slučaju takvi dodaci ne smiju biti na hemijskoj bazi te ne bi trebali prelaziti više od 2% (koliko je maksimalno dozvoljeno).

Osnovne karakteristike kvalitetnih peleta
certifikat istaknut na pakovanju (certifikat je garancija poštovanja određenih međunarodnih normi)
motanjem peleta po prstima ne bi trebalo biti prašine (u samoj vreći bi trebalo biti što manje prašine)
peleti moraju mirisati po drvu (nipošto po hemijskim supstancama)
motanjem/savijanjem u prstima peleti se moraju lomiti, a ne pucati
vizualni test u čaši vode: peleti u vodi trebaju potonuti te nakon nekog vremena nabubriti, voda ne smije promijeniti boju, mrvice će plivati po čaši, ali voda mora biti bistra. Nakon miješanja i raspadanja peleta, odvojit će se i eventualna nečistoća koju bi mogli sadržavati peleti, a koja će biti vidljiva u čaši.
Kod izrade peleta u pravilu se koristi više vrsta bjelogoričnih (bukva, grab) i crnogoričnih drva (jela).
Bukva (4.200 kcal/kg) je najraširenije drvo u Europi, te se sve deklaracije izvode prema kaloričnoj vrijednosti bukve.
Peleti od jelovine (4.100 kcal/kg) imaju manju kaloričnu moć ali dalje gore jer je jelovina drugačije vlaknaste strukture s određenim udjelom smole zavisno od obrade peleta pri proizvodnji.
Udio određenog drveta zavisi od proizvođača i ne mora biti uslov za odabir peleta, jedini osnovni uslov kod kupovine peleta da je na vreći istaknut neki od certifikata koje proizvođač posjeduje za proizvodnju peleta (npr. EN Plus, OEN M7135, DINPlus...)

Certificiranje peleta (ENplus-A1, OEN M 1735, DINplus)
Međunarodno udruzenje proizvođača peleta odredila je naziv novog certifikata koji će se koristiti u proizvodnji peleta EN 14961-2, koji će zamijeniti neke od postojećih certifikata. Prema usporedbi standarda važnijih certifikata za pelete dolazimo do podataka da certificirani peleti moraju zadovoljiti sljedeće standarde:

Promjer: 6mm (dozvoljeno od 4 do 10mm)
Duljina: 30 mm (do 5 x promjer)
Gustoća: od 1,12 kg/dm3
Sadržaj vode: manje od 10,0%
Abrazija: manje od 2%
Mehanička čvrstoća: više od 97,5%
Sadržaj pepela na 815C: manje od 0,7%
Energetska snaga: više od 18 MJ/kg

Lokacija

Povezani profili

Komentari (3)

 • Milenko

  Milenko 2 years ago Helpful Review 10

  Za distribuciju peleta mogu napisati samo rijeci hvale .Sve se dobija na jednom mestu : To su vrhunska usluga , odlican kvalitet peleta ,redovna isporuka i naravno razliciti nacini placanja .
  Hvala Snezani i Mileni na izuzetnoj saradnji.

 • Vesna

  Vesna 2 years ago Helpful Review 6

  Ugradili su grijanje u nasem Vrticu, najbolja firma za grijanje na pelet u Podgorici i Crnoj Gori. Vesna i Nataša.

 • Dzavid

  Dzavid 2 years ago Helpful Review 3

  Najbolja firma za pelet u Crnoj Gori, sto se dogovorite to i ispostuju.

Postavljanje komentara

Verifikovani podaci

Radno vrijeme

 • Ponedjeljak08:00 - 16:00
 • Utorak08:00 - 16:00
 • Srijeda08:00 - 16:00
 • Četvrtak08:00 - 16:00
 • Petak08:00 - 16:00
 • Subota08:00 - 14:00
 • Nedjeljane radimo

Kontakt podaci

Plam Inženjering

Kuće Rakića bb
81000
Podgorica

Kontakt forma

Koliko iznosi: 5 + 6 ?
Pošalji poruku

Kontakt osoba Saša

 • +382 69 381 054

Kontakt osoba Snežana

 • +382 69 565 757
Dijeli dalje...