Registar

Sve firme na jednom mjestu!

PLAM INŽENJERING

4 Jula, Podgorica
Dom i bašta, Centralno grijanje, Energetska postrojenja, Trgovina
PIB: PREDUZETNIK

UGRADNJA, CENTRALNO GRIJANJE PODGORICA. Ugrađujemo sve sisteme centralnih grijanja kao što su radijatorski, podni i solarni sistemi grijanja.Pri ugradnji koristimo materijale renomiranih svjetskih i domaćih proizvođača kao što su Vaillant, Buderus, Junkers, Lipovica, Ferroli ili opremu drugih proizvođača prema Vašoj želji. Spoj iskustva i tehnologije. Sa Vama više od 25 godina.Ne gubite vrijeme pozovite Nas i provjerite zašto smo Prvi.

PEĆI NA PELET CRNA GORA

SOLARNI SISTEMI CRNA GORA

Poslije sezone grijanja potrebno je očistiti radijatore od prašine koja se nakupljala cijele protekle godine. Prašina u radijatorima može zatvoriti protok topline što znači da radijatori moraju više raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju. Očistite svoje radijatore jer će vam čisti radijatori pomoći uštedjeti na troškovima grijanja!
Najčešći oblik modela su standardni radijatori obično bijele boje, metalne konstrukcije i žljebastih panela, a teže skupljanju prašine i prljavštine koja bi se trebala čistiti barem jednom godišnje, najbolje po ljetu nakon sezone grijanja.

Kada kupujete radijator želite odabrati onaj koji ima visok učinak za zagrijavanje vašeg doma, ali takođe da se i neprimjetno uklapa u vaš interijer.
Najbolje je postaviti radijatore ispod prozora jer se zid s prozorom smatra mrtvim prostorom budući da na tom mjestu ne možete staviti veći namještaj bez blokiranja svjetlosti u protoriju, a zaklanjanje radijatora s namještajem ne dolazi u obzir tako da je postavljanje ispod prozora najbolje mjesto za radijator.

Radijatori za centralno grijanje su posebno projektovani izmjenjivači topline koji se uglavnom sastoje od pojedinačnih dijelova koji su međusobno povezani putem mreže unutarnjih kanala.
Glavna svrha radijatora je prenošenje toplinske energije iz jednog medija u drugi, cirkulacijom vruće tečnosti kroz izložene cijevi koja djeluje kao sredstvo za preenos topline.
Proces emisije topline funkcionisanja radijatora temelji se na principima toplinskog zračenja, konvekcije i provođenja.

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI RADIJATORE ČISTIMA?

Koliko ste puta očistili radijatore od kad ih imate?
Budite iskreni.
Dva puta godišnje? Jednom? Nijednom?

Čim upalite radijatore oni počinju prikupljati velike količine prašine → zbog toga ih je potrebno s vremena na vrijeme iznutra i izvana dobro očistiti.
Kod nekih radijatora čišćenje i održavanje nije jednostavno, posebno kada se radi o rebrastim radijatorima, oni su pravi sakupljači prašine.
Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima koja neće oštetiti površinu radijatora.
Ukoliko nemate posebne četke, najlakše ih je očistiti ispuhivanjem prašine s usisavačem ili fenom.
Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtjevaju specijalno održavanje, trebalo bi biti naglašeno u uputstvima.
Dekorativni radijatori ponekad zahtjevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala.
Važno je biti oprezan s vrstom materijala koji koristite za čišćenje radijatora, izbjegavajte abrazivne materijale jer oni mogu izgrebati i oštetiti površinu radijatora.
Ako na vašim radijatorima postoje tvrdokorne mrlje, ostavite otopinu za prskanje nekoliko minuta dalje nego što je normalno i obrišite je energično krpom ili spužvom dok ne vidite da ste uklonili sve mrlje.
Ukoliko ste pušač, nikotin se vrlo lako pričvršćuje na tople predmete ,u ovom slučaju radijator, polako pretvarajući materijal u blago žutu boju.
Ako je to slučaj s vašim radijatorima, možda ćete morati koristiti sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje takvih vrsta mrlja.
U nekim slučajevima, možda ćete morati potpuno skinuti radijator kako biste ga dubinski i temeljno očistili.
Prije početka sezone grijanja radijatore je potrebno odzračiti posebnim ključem za odzračivanje i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje te ih temeljito očistiti!
Radijatore koji se ne koriste redovno treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

ZAŠTO JE VAŽNO ČISTITI SVOJE RADIJATORE?

Osim što čist radijator izgleda puno bolje od prljavog, održavanje radijatora čistim i bez prašine i prljavštine zapravo može pomoći u smanjenju troškova grijanja.
Prašina između peraja konvektorskog radijatora može spriječiti izlaženje topline, što znači da vaši radijatori moraju raditi više kako bi zagrijali vašu sobu.
Tada je važno poduzeti prave mjere i temeljito očistiti vaše radijatore barem jednom godišnje i održavati ih da se na vrhu ne nakuplja prašina.
Uvrstite čišćenje radijatora u vašu dnevnu ili barem nedeljnu rutinu čišćenja, to je definitivno dobra ideja.

Lokacija

Povezani profili

Komentari (4)

  • Milos

    Milos 7 years ago Helpful Review 9

    Jedini i pravi,profesionalac,bez razmisljanja mu ukazite vase povjerenje

  • Ivan

    Ivan 7 years ago Helpful Review 13

    Čujem da većina ima velikih nedoumica prilikom odabira majstora za ugradnju sistema za centralno grijanje.Srećom, meni je izbor bio jednostavan. Prvi u Poslu i Prvi prilikom pretrage na Google. Svima preporuka, lako ga naci.

  • jugo lambulic

    jugo lambulic 5 years ago Helpful Review 0

    najace grije ostrogamii

  • jugo lambulic

    jugo lambulic 5 years ago Helpful Review 0

    najace grije ostrogamii

Postavljanje komentara

Verifikovani podaci
Now Open

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak08:00 - 16:00
  • Utorak08:00 - 16:00
  • Srijeda08:00 - 16:00
  • Četvrtak08:00 - 16:00
  • Petak08:00 - 16:00
  • Subota08:00 - 14:00
  • Nedjeljane radimo

Kontakt podaci

Plam Inženjering

4 Jula
81000
Podgorica

Kontakt forma

Koliko iznosi: 4 + 9 ?
Pošalji poruku

Kontakt osoba Saša

  • +382 69 656 757

Kontakt osoba Snežana

  • +382 69 381 054
Dijeli dalje...